Wattrouter: Co byste měli vědět o využívání přebytečné energie z fotovoltaiky?

Domácí nabíječky od OlifeEnergy jsou kompatibilní s Wattrouterem, chytrým řešením, které vám umožní maximálně využít solární energii v době, kdy jí je dostatek, a naopak ušetřit energii odebíranou ze sítě. Co byste měli vědět o využití přebytečné solární energie pro nabíjení vašeho auta?

Pokud již fotovoltaické panely využíváte, nebo o tom alespoň uvažujete, pravděpodobně už jste narazili na největší otázku, která se jí týká: „Jak maximálně využít energii ze slunce když je dostupná a zároveň spotřebovávat co nejméně elektřiny ze sítě?“

Celý problém tkví ve faktu, že dostupnost solární energie závisí na dvou faktorech – denní době a počasí. To znamená, že je jen zřídka sladěná s vašimi potřebami. Například je typické, že rodinný dům spotřebovává nejvíce energie večer, kdy slunce již zapadlo a solární energie není k dispozici. Naopak nejproduktivnější jsou FV panely přes den, kdy je většina lidí mimo domov.

Spotřebovat energii když je dostupná

Kombinace těchto faktorů může vést k několika problémům. Prvním z nich je, že spousta elektrické energie přijde vniveč a nebo musí být dodávána zpět do elektrické sítě, což může být ještě horší – v závislosti na zemi a poskytovateli elektrické energie to totiž může vést k pokutám. Druhý problém je, že když energii skutečně potřebujete, musíte jí čerpat ze sítě, což znamená, že jí také musíte zaplatit. Navíc nakoupená energie obvykle nepochází z obnovitelných zdrojů.

Jedním z řešení tohoto problému je chytře řídit využití energie. Spotřeba, u které tolik nezáleží na čase, je přesunuta na dobu, kdy je energie přebytek (a tím se naopak utlumuje spotřeba v době nedostatku). Wattrouter je zařízení, které vám přesně takové rozložení energie v čase umožní. Řídí energetický systém domácnosti či firmy tak, aby byl jakýkoliv přebytek nad úroveň běžné spotřeby nasměrován někam, kde je užitečný.

Typicky je přebytečný výkon směrován do bateriového úložiště nebo do spotřebičů jako je vytápění, klimatizace, filtrace bazénu nebo nabíjení elektromobilu. Spotřebováním veškeré dostupné energie se omezí množství té energie, kterou je později potřeba odebrat ze sítě.

Wattrouter a nabíjení elektrických vozidel

Baterie vašeho elektromobilu se přímo nabízí jako místo, kam ukládat přebytečnou energii. Dokonce i ve srovnání se spotřebiči jako je topení nebo klimatizace mnohem méně záleží na tom, kdy nabíjíte a navíc obvykle dokáže pojmout téměř jakékoliv množství elektřiny, které máte „navíc“.

Přesto je tu několik otázek, na kterými je vhodné se zamyslet. Tou, která vás asi napadne jako první, je fakt, že přímé nabíjení elektrického vozidla ze solárních panelů funguje jen tehdy, když slunce svítí a fotovoltaika tak má energii z čeho vyrábět. Pokud jste po větší část dnes s autem pryč z domu, toto řešení samozřejmě nebude příliš užitečné. Samozřejmě byste mohli energii uložit do domácího bateriového úložiště, ale to už je zcela jiné řešení.

Další věc je, že elektrické auto pro své nabíjení potřebuje poměrně velké množství energie. Palubní nabíječky elektromobilů jsou navrženy tak, aby pracovaly s proudem alespoň 6 ampér, což odpovídá výkonu 1 380 wattů. Pokud není takový proud k dispozici, nabíjení se nespustí – pokud tedy z fotovoltaických panelů není patřičný výkon k dostupný, musí systém využít i elektřiny ze sítě. Je také možné nabíjet jen na jedné nebo dvou fázích namísto všech třech, aby tak bylo možné využít čistě solární energie.

I tak samozřejmě existuje mnoho scénářů, kdy tato funkce může být opravdu užitečné. Například když auto typicky nepoužíváte k cestám do práce, takže tráví velkou část dne v garáži, a zároveň přes den nespouštíte energeticky náročné spotřebiče nebo máte dostatečný přebytek na všech třech fázích. Potom můžete auto v průběhu dne nabíjet zadarmo, přičemž je systém zároveň připraven okamžitě přesměrovat energii kamkoliv jinam, kde byste ji mohli potřebovat.

Pomoci může také správné nastavení toků energie v systému Wattrouter. Auto pak může mít přednost v situaci, kdy jsou dostupné všechny tři fáze, a přesměrování energie na další účely, jako jsou již zmíněné klimatizace, vytápění, filtrace bazénu a další, přijde na řadu když je některá z fází využívána jiným spotřebičem.

Závěr

S kombinací nabíjecí stanice OlifeEnergy s Wattrouterem můžete mnohem efektivněji využít sluneční svit, který máte k dispozici a elektřinu, kterou vám fotovoltaický systém dodává „zadarmo“. Zvláště užitečné to může být v domácnostech nebo firmách, které jsou vybaveny výkonnými solárními panely a kde je jedno nebo více aut obvykle přítomno v době, kdy nejvíce svítí slunce.