Jak efektivně nabíjet elektrickou firemní flotilu

Nahradit vaši firemní flotilu elektromobily má řadu výhod. Nejenže to pomůže omezit emise skleníkových plynů, ale také to přinese nezanedbatelné úspory. A nejlepším způsobem, jak zajistit efektivní nabíjení vašich elektrických vozů, jsou vlastní nabíjecí stanice. Společnost OlifeEnergy nabízí širokou škálu řešení pro firmy všech velikostí – od Wallboxů a nabíjecích stanic až po systémy řízení spotřeby energie a nabíjení.

Existuje celá řada důvodů, proč si zároveň s přechodem flotily služebních vozů na elektrický pohon pořídit také vlastní nabíjecí stanici – nebo stanice. Prvním z nich je jistota, že vaše dobíjecí stanice vám budou vždycky k dispozici. To je zásadní rozdíl oproti veřejným dobíjecím stanicím, které mohou být obsazeny, zrovna když je vy nebo vaši zaměstnanci nejvíce potřebujete. Druhým a téměř stejně důležitým důvodem jsou náklady na nabíjení. Využívání vlastních nabíječek vám umožňuje využít levnou elektrickou energii ze sítě, nebo ještě lépe z vlastních zdrojů, jako jsou například solární panely. A za třetí, když přidáte chytrý systém správy a software, snadno si udržíte dokonalý přehled o nabíjení a spotřebě celého vozového parku.

Jakou nabíječku (nabíječky) potřebujete?

Cesta k bezproblémovému a efektivnímu dobíjení vašeho firemního vozového parku začíná výběrem správných dobíjecích stanic. Malé firmy mohou využít nabíječky Wallbox nebo Doublebox, které jsou cenově dostupné a můžete je snadno nainstalovat na zeď nebo sloupek. Obě zařízení využívají střídavý proud (AC), což znamená, že mohou dosáhnout maximálního výkonu 22 kW – v případě dvouportové nabíječky Doublebox lze buďto nasměřovat celý výkon do jednoho nabíjecího portu, nebo jej rovnoměrně rozdělit mezi oba. K dispozici jsou také varianty Smart které přidávají pokročilé funkce včetně možnosti sloužit jako veřejné nabíjecí místo.

Pro nabíjecí místa ve volném prostoru jsou k dispozici nabíječky OlifeEnergy AC, které nabízí stejné funkce v atraktivnějším designu. To je výhodou zejména tam, kde může jejich elegantní, futuristický vzhled zapůsobit na hosty nebo zákazníky.

Automobily VW eGolf společnosti Moneta využívají k nabíjení OlifeEnergy Doublebox.

Stejný design nabízí také nabíječky OlifeEnergy DC, které díky využití stejnosměrného proudu posouvají rychlost nabíjení na další úroveň. Dostupné výkony začínají na 25 kW a pokračují po 25 kW až do 150 kW, což odpovídá současné generaci nabíječek Tesla Supercharger. Typický elektromobil tak lze nabít z téměř nuly na 80 % kapacity zhruba za půl hodiny.  To je užitečné zejména u veřejných dobíjecích stanic, ale může to být velkým přínosem i pro firemní vozový park. Například řidič rozvážkové služby může přijet do sídla firmy na oběd a za polední pauzu se jeho dodávka se dobije natolik, aby zvládla odpolední směnu.

Chytré řízení nabíjení

Mít kde nabíjet je důležité, ale zároveň to není všechno. Zejména v případě větších firem s více vozy je zásadní sledovat nabíjení a spotřebu. Přinejmenším potřebujete vědět, jaké auto a kdy se nabíjelo a kolik elektřiny spotřebovalo, či kolik nabíjení stálo peněz. Užitečné je také mít možnost sledovat nabíjení podle oddělení nebo dát různým oddělením či zaměstnancům (nebo automobilům) přístup k různým nabíječkám ve firemním ekosystému, případně některým z nich přidělit vyšší prioritu. To se může hodit, pokud některé vozy potřebují hodně jezdit, zatímco jiné jsou využívány méně intenzivně a mohou se v danou chvíli obejít bez plného nabití. Také pokud umožňujete zaměstnancům používat firemní vozy k soukromým účelům, hodí se sledovat jejich spotřebu a mít tak možnost jim vyúčtovat soukromé cesty, pokud se tak rozhodnete.

OlifeEnergy Cloud nabídne toto vše a ještě něco navíc. Ve snadno použitelné aplikaci můžete sledovat všechny důležité údaje o nabíjecím systému vaší společnosti a jeho využívání, přidávat nebo odebírat přístupy k různým nabíječkám, nastavovat priority pro různé vozy, zaměstnance nebo oddělení (například rozvážkové vozy mohou mít vyšší prioritu než auto, které se používá na krátké cesty po městě) a to vše z libovolného místa na světě.

Veřejné nabíjení

Nabíjecí stanice OlifeEnergy u dealera BMW CarTec.

Když máte skvělý systém nabíjení pro firemní vozy, proč se o něj nepodělit se svými zákazníky, klienty, obchodními partnery nebo i s veřejností? Chytré verze nabíječek Wallbox a Doublebox, stejně jako nabíjecí stanice AC a DC ve všech variantách, lze připojit k veřejným nabíjecím sítím kompatibilním se standardizovaným protokolem OCPP. Síť můžeme navrhnout a vybudovat, nebo se můžete připojit do naší sítě OlifeEnergy.Net, jejíž součástí je také mobilní aplikace, která zákazníkům umožní nejen najít nabíječku, ale také autorizovat nabíjení a zaplatit.

Pokud používáte OlifeEnergy.Net, můžete si sami stanovit cenu za nabíjení, a platíte nám pouze pevný měsíční poplatek za zpracování – platby za nabíjení jsou vám převáděny bez jakýchkoliv srážek. Veřejnosti můžete nabídnout všechna nebo jen některé ze svých nabíjecích stanic, a toto nastavení můžete kdykoli změnit pomocí služby OlifeEnergy Cloud.

Řešení na míru

Každá společnost je jiná. Malá firma si vystačí s Wallboxem nebo Doubleboxem, zatímco větší společnosti mohou využít složitější systémy s různými typy nabíječek. Typickým příkladem je umístění několika nabíječek Wallbox nebo Doublebox do garáže nebo na parkoviště, aby se auta dobíjela přes noc. Na viditelná parkovací místa se pak umístí jedna nebo více stejnosměrných nabíječek. Ty mohou využívat vaši hosté nebo firemní vozy, které potřebují rychle nabít a vrátit se na silnici. Díky elegantnímu a uhlazenému designu našich nabíječek budou také dávat jaasně najevo, že vaše společnost hledí do budoucnosti.

Pro všechny typy zákazníků mohou být užitečné také systémy řízení spotřeby, které zabrání tomu, abyste museli platit za příliš velký rezervovaný příkon ze sítě nebo doplácet za překonání patnáctiminutových kapacit.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.