Vybíráme nabíječky do firmy: Když nabíjení nespěchá

Rychlost nabíjení je velkým tématem. Ve skutečnosti je ale většinou na dobití aut dostatek času. Vozy zaměstnanců mají na nabíjení celý pracovní den, většina pracovních aut zase stojí na svém místě přes noc. V prvním díle se proto podíváme na tyto běžnější situace.

Elektrická firemní flotila je už nejen prestižní záležitostí, ale také praktickým a úsporným řešením. Možnost nabíjení soukromých aut zaměstnanců zase představuje čím dál atraktivnější benefit. A pro stále více firem je důležité umožnit nabíjení návštěvám, zákazníkům a obchodním partnerům. Pokud jste ještě nabíjecí body ve firmě neřešili, je dost pravděpodobné, že vás to čeká v blízké budoucnosti.

Oproti domácí instalaci, kde je hlavním problémem ono pověstné „kam s ním“, které jsme řešili v minulém článku, je ale svět nabíjecích systémů pro firmy pestřejší, rozmanitější a tím také složitější. Dost pravděpodobně vám nebude stačit jedna nabíjecí stanice, ale budete jich potřebovat víc. Stačí vám „pomalé“ nabíječky AC, tedy na střídavý proud? Nebo budete potřebovat rychlejší nabíječky? Či snad nějakou kombinaci?

Která auta nespěchají?

Po pravdě, naprostá většina z nich. Vysoké rychlosti nabíjení jsou sice tématem, o kterém se velmi často mluví, ale v praxi je to spíše záležitostí dlouhých cest. Pokud se chystáte na služební cestu do Berlína, bude rychlost nabíjení klíčovou otázkou, protože ovlivňuje to, jestli přijedete na schůzku včas nebo jestli budete muset zbytečně trávit dlouhé desítky minut na nabíječce.

Ale v každodenním životě je dojezd většiny moderních elektrických aut dostačující na několik dní nebo i týden běžného provozu. Zároveň auta zaměstnanců typicky tráví na firemním parkovišti celou pracovní dobu, zatímco ta služební sice v pracovní době jezdí, ale zase mohou nabíjet přes noc.

Střídavý stačí

Pro většinu situací jsou tak naprosto dostačujícím řešením nabíjecí stanice AC, tedy využívající střídavý proud. Jejich výhodou není jen nižší cena, byť ta je samozřejmě nezanedbatelným faktorem. Zásadní jsou i nižší nároky na elektroinstalaci a nižší špičkový odběr – můžete tak nabíjet více aut nižším nabíjecím výkonem a rozložit tak spotřebu energie to delšího časového úseku.

Možná trochu paradoxně mohou být pomalejší nabíječky lepší i z hlediska samotné logistiky nabíjení. Pro zaměstnance je ideálním řešením zapojit auto na pomalou nabíječku při příchodu do práce a potom ho tam moci nechat celou pracovní dobu. Omezený počet DC nabíječek je sice schopen vůz nabít auta za desítky minut, ale potom je nutné auta „prohodit“.

Proto většina firem volí primárně AC nabíjecí stanice – v nabídce OlifeEnergy zastupované nástěnným nabíječkami Wallbox a DoubleBox (pro nabíjení dvou vozů zároveň), případně samostatně OlifeEnergy AC, která může být instalována i na volném prostranství a navíc spolehlivě upoutá pozornost.

Zařízení Wallbox a DoubleBox můžete zakoupit u řady našich partnerů, kteří se postarají i o instalaci. Pro větší firemní instalace a dodávky stojanových nabíječek OlifeEnergy AC kontaktujte prosím naše obchodní zástupce.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.