Kam s ním aneb umístění wallboxu a volba kabelu

Domácí nabíjení je téměř vždy nejpohodlnější. Jak ale umístit wallbox tak, abyste si život usnadnili co nejvíce? Kam ho dát, abyste mohli pohodlně nabíjet nejen váš současný, ale i příští elektromobil? A jak to je vlastně s kabely? Pojďme se na to podívat.

Pořídili jste si nebo se chystáte pořídit první elektromobil. Disponujete vlastní garáží nebo parkovacím místem, kde máte možnost nainstalovat wallbox. Na první pohled to může vypadat jednoduše. Najdete elektrickou přípojku, necháte k ní připojit wallbox a podle možností ho připevníte na nejbližší zeď nebo na praktický sloupek. Zbytek už vyřeší volba dostatečně dlouhého kabelu.

Samozřejmě to tak může fungovat. Nabíjecí stanice OlifeEnergy nabízí kabel o délce 5 metrů, volitelně je možné objednat délky 7 a 10 metrů. Ať budete mít wallbox na kterékoliv straně parkovacího místa a budete nabíjet téměř libovolný elektromobil, nebude to zásadní problém. Ale promyšlená volba může udělat váš život s elektrickým autem o hodně pohodlnějším.

Zůstat v dosahu

Pokud používáte některou z nabíjecích stanic naší „chytré“ řady, tedy Wallbox Smart nebo DoubleBox Smart, nezapomeňte, že nejelegantnějším řešením pro jejich konektivitu je připojení UTP kabelem. Připojení přes GSM modem je volitelné – součástí dodávky nabíječky verze smart je i GSM modem.

Aut(ům) na míru

Tohle napadne asi každého. Předtím, než začnete instalovat nabíjecí bod, se podíváte, kde má vaše auto zásuvku pro nabíjení a zvážíte, jak pro vás bude nejpohodlnější do daného místa zajet. Ale pozor, raději se zamyslete nejen nad svým aktuálním elektrickým vozem, ale i nad případným příštím.

Většina dnešních elektromobilů má nabíjecí body po straně, blízko některého konce vozu. Asi nejtypičtějším umístěním je pravý zadní roh, kde najdete nabíjení u nových modelů Kia a Hyundai (EV6, Ioniq 6 a novější), u vozů koncernu Volkswagen na platformě MEB (tedy řada VW ID, Škoda Enyaq, Cupra Born), u Mercedes IQ i řady elektrických BMW jako i3, i4 nebo iX a samozřejmě i sesterských Mini. Tesly, Lexus, Volvo a Polestar i starší modely Hyundai Ioniq pak mají nabíjení vpravo vzadu.

Oblíbená je také lokace za předním kolem, ať už vlevo jako u Jaguaru I-Pace nebo Toyoty bZ4X, vpravo jako u některých čínských modelů a Renaultu Mégane nebo po obou stranách jako u Audi e-tron a e-tron GT nebo Porsche Taycan. U Nissanů Leaf, Renaultu Zoe, některých dodávek a starších modelů Hyundai/Kia (e-Niro, Kona) pak najdete nabíjecí port na přídi.

Ideálním řešením je tedy mít nabíjecí bod na konci parkovacího místa, do kterého můžete zajet jak popředu, tak pozadu – tímto způsoben se nabíjecí port vašeho auta u žádného běžného vozu nedostane dále jak nějaké dva, maximálně tři metry od wallboxu. Méně praktická mohou být umístění po straně a úplně nejhorší pak ta, kam se z prostorových důvodů bude špatně zajíždět oběma způsoby, nebo to dokonce jedním nepůjde. Na místo, kam jste snadno zacouvali s maličkým Renaultem Zoe, nemusí být možné vjet popředu s Teslou Model X nebo mikrobusem Volswagen ID.Buzz.

Viset či stát?

Na volbu umístění wallboxu pak navazuje i další rozhodování, tedy jestli bude váš Wallbox či DoubleBox viset například na zdi, a nebo jestli ho postavíte do volného prostoru na stojan, který v naší nabídce naleznete také. Zde jde už o rozhodnutí spíše technické a estetické – záleží zkrátka na tom, jestli ve vámi zvoleném místě je na co wallbox pověsit.

Kroutit či nekroutit?

Ještě o něco méně důležitým rozhodnutím je to, jaký k wallboxu či DoubleBoxu zvolíte kabel. Ne snad, že by na tom nezáleželo – ale můžete zvolit i wallbox osazený jen zásuvkami a kabely měnit podle potřeby. Standardem jsou jedna (Wallbox) nebo dvě (DoubleBox) zásuvky pro kapel Typu 2. Ten samozřejmě nemusíte u nabíječky vůbec nechávat a můžete ho vozit s sebou.

Pokud chcete napevno přimontovaný kabel, máte na výběr z různých délek a z možnosti „krouceného“ nebo rovného kabelu. Výhody a nevýhody jsou zde poměrně jednoduché. Rovný kabel se snáze natahuje do vzdálenějších koutů parkovacího stání a nabízíme je v délkách až 5 metrů. Pokud tak například potřebujete mít možnost dosáhnout na protilehlý konec auta, je to poměrně jasná volba.

Kroucený kabel nabízíme v délkách do 4 metrů a ze své podstaty je samozřejmě o něco náročnější ho plně natáhnout, takže dává větší smysl tam, kde si jste jistí, že budete mít nabíjecí port poblíž nabíječky. Jeho výhoda? Stačí konektor jednoduše vrátit do nabíječky a kabel zůstane elegantně viset pod ní. Žádné smotávání dlouhého kabelu, žádné riziko, že se o kabel, který ležel na špinavé zemi, ušpiníte vy nebo auto, nebo že o něj dokonce někdo zakopne.

Skrytě či veřejně?

Nakonec musíme zmínit ještě jeden faktor, který může být pro některé uživatelé zásadním při volbě lokace nabíjecího bodu. Jakkoliv většina uživatelů používá nabíjecí stanice jako čistě soukromé, umožní nabíječky OlifeEnergy i funkci veřejných nabíjecích bodů. V takovém případě samozřejmě stojí za zvážení umístit je na místo, kam se veřejnost se svými automobily může dostat ­– případně použít nabíjecí body dva, jeden na soukromém či firemním parkovišti jen pro vaše účely, a druhý veřejný.


Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.