Vybíráme nabíječky do firmy: Pro auta, která spěchají

Jsou situace, kdy firemní auto musí být co nejdříve zpátky na silnici a vydělávat peníze. Nebo chcete svým zákazníkům nabídnout rychlé nabití, zatímco využívají vaše služby. V obou případech jsou řešením výkonné AC nabíječky. Jak je nejlépe zapojit do firemního ekosystému nabíjení?

I když jsme si v minulé části ukázali, že pro většinu běžného nabíjení stačí i ve firmách „pomalé“ AC nabíječky, pořád jsou situaci, kdy ve nebo vaši zákazníci potřebujete elektromobil nabít opravdu rychle.

Firemní auta i zákazníci

V rámci podnikových flotil se to týká třeba aut, která denně najíždějí velké porce kilometrů a mají jen krátký čas na dobíjení. Představte si třeba rozvozovou dodávku, jejíž řidič se do sídla firmy vrací jen na oběd a potřebuje nabít na odpolední směnu. Nebo obchodního partnera, který na schůzku s vámi přijel zdaleka a potřebuje doplnit energii na zpáteční cestu.

A potom tu jsou samozřejmě zákazníci či hosté. Pro ně může být možnost nabít nejen klíčovým benefite, pokud k vám mířili tak jako tak, ale také se může stát hlavním důvodem návštěvy. Majitelé elektromobilů si již dnes často vybírají obchod, restauraci či jiný podnik podle toho, jestli zde strávený čas mohou efektivně využít k nabíjení.

Ve všech těchto případech jsou řešením nabíjecí stanice DC, tedy na stejnosměrný proud, které nabízejí mnohem vyšší nabíjecí výkony a tím i kratší dobu nabíjení. Host či zákazník tak může vyrazit zpátky na silnici s baterií nabitou zpět na 80 procent i za méně než půl hodiny.

Stejnosměrné nabíječky v naší nabídce model OlifeEnergy DC, nabízený ve výkonech od 40 po 320 kW. V nejvýkonnější verzi tak nabízejí vyšší nabíjecí výkon, než je schopné využít jakékoliv auto na dnešním trhu a i v budoucnu tak umožní nejrychlejší možné nabíjení.

Řešením bývá kombinace

 

Pro většinu firem tak bývá optimální cestou obě řešení nakombinovat. Zatímco AC nabíječky představují primární zdroj nabíjení pro auta, která „nespěchají“. Šetří tak pořizovací náklady a zároveň usnadňují zásobování energií díky svému plynulejšímu odběru energie. Navíc je není problém instalovat třeba ke každému parkovacímu místu a auta tak mohou být bez problémů zapojená třeba po celý pracovní den.

DC nabíječky jsou pak optimálním řešením pro veřejná či zákaznická parkoviště a případně pro místa vyhrazená autům, která se potřebují rychle vydat zpátky na cestu. Tady se vyplatí jak jejich vyšší pořizovací cena, tak náročnost na elektroinstalaci a příkon – aby umožnila nejrychlejší možné nabíjení, může OlifeEnergy DC potřebovat i více než 1 000 ampér proudu a 1 000 voltů napětí.

Nezapomeňte na řízení spotřeby

Nabíjení více elektromobilů klade vysoké nároky na elektroinstalaci. V menším objektu přitom už jediný nabíjecí bod může být dobrým důvodem k pořízení systému chytrého řízení spotřeby energie, jako je SmartMeter od OlifeEnergy. V případě většího počtu nabíjecích míst je pak použití takového systému téměř nezbytností – od tří nabíjecích bodů výše již použití chytrého systému řízení výrazně doporučujeme, protože může ušetřit vysoké náklady za „větší“ jistič nebo navýšení čtvrthodinových maxim.

U instalací s více nabíjecími body nebo u kombinace s nabíjecími stanicemi DC jsme pak schopni navrhnout řešení přímo na míru danému objektu, které umožní využívat maximální možný nabíjecí výkon aniž by byla ohrožena stabilita celého systému nebo docházelo ke zbytečnému navyšování nákladů.

A co nákladní či užitková auta?

Pro dodávky je v současnosti obvykle možné využít jak konektory Typ 2 pro AC nabíjení, tak CCS pro DC nabíjení, tedy stejné jako pro osobní auta. Dosud představené elektrické nákladní vozy obvykle využívají DC konektor CCS (nabíjení AC nabíječkou by trvalo neúměrně dlouho). V případě, že uvažujete i o nabíjení nákladních vozů, je nutné počítat s dostatečně velkým nabíjecím výkonem. Více se tomuto tématu budeme věnovat v některém z příštích článků.

Jaká konkrétní kombinace nabíjecích stanic bud pro vaši firmu optimální? Jaké bude vyžadovat technické zázemí? S tím vším vám pomohou naši obchodní zástupci.