Elektromobil nebo plug-in hybrid: Čím se liší a jak je nabít?

I když se obě nabíjejí za zásuvky, fungují velmi odlišně. A navíc mají zcela jiné možnosti a nároky, pokud jde o nabíjení. Jak je to s nabíjením čistých elektromobilů a plug-in hybridů, čím se liší a na co myslet při volbě nabíječky?

Vývoj na poli elektrické mobility je dnes tak překotný, že je snadné s ním ztratit krok. Sotva si lidé zvykli na hybridní auta, objevila se jich celá řada dalších druhů, od mild hybridu po plug-in hybrid. A potom tu samozřejmě jsou čisté elektromobily. Pojďme si stručně představit, čím se jednotlivé druhy elektrifikovaných aut liší a potom se podíváme na to, jak je to s jejich nabíjením.

mHEV (mild hybrid, micro hybrid)

V současnosti čím dál rozšířenější kategorie hybridů stojí na samém okraji světa elektrifikovaných aut. Z pohledu řidiče se téměř neliší od běžných spalovacích aut. Mají jen o něco větší baterii a startér, který může zároveň „pomáhat“ spalovacímu motoru. K tomu využívá energii získanou při brzdění zesíleným alternátorem (občas je startér a alternátor spojený v jedno zařízení).

mHEV není možné nabít zvenčí a nejsou schopné fungovat v čistě elektrickém režimu, elektrifikace tu slouží jen k mírné úspoře paliva.

HEV (full hybrid)

Klasické hybridy, jaké známe už od doby první Hondy Insight nebo Toyoty Prius. Dříve se jim říkalo prostě „hybrid“, protože žádné jiné nebyly. Běžný spalovací motor je tu doplněn o elektromotor dostatečně výkonný, aby sám o sobě poháněl vůz přinejmenším v menších a středních rychlostech. Baterie je dost velká na to, aby hybrid mohl jet po nějakou dobu i čistě na elektřinu (obvykle nižší jednotky kilometrů), ale hlavním účelem je vhodnou kombinací elektrického a spalovacího pohonu a chytrou prací s energií snižovat spotřebu.

Ani HEV nemůžete nabít zvenčí, kromě úspory paliva ale mohou jezdit i čistě elektricky, například v centru měst.

PHEV (plug-in hybrid)

Základem pro plug-in hybrid může být jak klasický hybrid (HEV) doplněný o větší baterii (např. Prius Plug-in) nebo může jít naopak o primárně elektrické auto se spalovacím motorem coby generátorem elektřiny (BMW i3 REX, Opel Ampera). Podstatné je, že v obou případech má baterii dostatečně velkou pro dosažení dojezdu v řádu desítek kilometrů a je možné jej dobíjet zvenčí. S vybitou baterií obvykle PHEV funguje velmi podobně jako klasický full hybrid.

PHEV lze ve většině případů nabíjet jak ze zásuvky, tak z domácích i veřejných AC nabíjecích stanic, ve vzácných případech i s DC stanic.

BEV (elektromobil)

Zkratka BEV znamená „battery electric vehicle“, tedy bateriový elektromobil. Tady je už situace zase jednoduchá. O pohon se starají elektromobily, které získávají elektrickou energii z baterie. Baterie se dobíjí ze zásuvky či nabíječky, jakmile dojde, auto nejede.

Oproti PHEV mají klasické elektromobily výrazně větší baterie, které ji dávají dojezd v řádu stovek kilometrů. Větší baterie je také možné rychleji nabíjet, u většiny těch moderních lze kromě AC nabíječek využít i DC nabíječky o různém výkonu až v řádu stovek kW.

Co to znamená pro moje nabíjení?

To, jakým způsobem a výkonem je vaše auto schopné nabíjet, velmi výrazně ovlivňuje plánování vašich nabíjecích zastávek a způsob, jakým budete svoje auto používat. U čistých elektromobilů bývá dnes nejskloňovanějším údajem maximální výkon při nabíjení z DC nabíječky. Zatímco starší nebo méně technicky vyspělé vozy (dnes například Dacia Spring) nabízejí maximální výkon třeba jen 30 kW, méně než nejběžnější 50 kW nabíječky, ty nejpokročilější vozy na trhu jsou dnes schopné nabíjet až 270 kW – a chystají se ještě rychlejší, schopné využít dnešních nejrychlejších 350 kW nabíječek.

Na rozdílu v použitelném výkonu DC nabíjení záleží zejména plánování delších tras – může být velký rozdíl, jestli po 300 kilometrech jízdy budete nabíjet čtvrt hodiny nebo hodinu a půl. Je ale třeba myslet také na nabíjecí křivku – maximální nabíjecí výkon není dosažen po celou dobu nabíjení a auto, které má nižší maximum, ale udrží ho po delší dobu, může ve výsledku nabíjet rychleji (samozřejmě pokud najdete dostatečně rychlou nabíječku). Ale tomu se budeme věnovat v některém z dalších článků.

Naopak s AC nabíjením obvykle na delších trasách příliš nepočítáte – využívá se spíše pro nabíjení doma nebo na místech, kde trávíte delší čas, jako jsou nákupní centra nebo restaurace. I přesto je dobré vědět, jakou rychlostí můžete v různých kombinacích techniky nabíjet.

Čistě elektrické vozy dnes již obvykle nabízejí maximální rychlost palubní AC nabíječky, tedy 11 kW. Některé dokonce nabízejí dvojici palubních nabíječek, což jim umožňuje nabíjet z AC výkonem až 22 kW a využít tak největšího možného výkonu AC stanic, včetně těch od OlifeEnergy.

To ale neplatí ani o všech elektromobilech (viz již zmíněná Dacia Spring) a zejména pak o plug-in hybridních vozech. Ty jsou často schopny nabíjet jen výkonem 7,2 kW nebo dokonce 3,6 kW. Rychlost jejich nabíjení tak odpovídá tomu, co dokáže dodat domácí 380V nebo dokonce 220V zásuvka. Ne všechny z nich však dokáží využít alespoň všechen výkon, který můžete získat ze zásuvky.

Zatímco domácí elektrické rozvody často nabízejí proud 16 A, který stačí k již zmiňovaným 3,6 kW, adaptéry, dodávané k elektrickým vozům, jsou často „slabší“ – můžeme se setkat s hodnotami 13, 12 nebo dokonce i 10 A. Poslední zmiňovaná varianta například znamená maximální nabíjecí výkon 2,2 kW – a tedy přinejmenším o třetinu delší nabíjecí čas.

Nabíječky OlifeEnergy a hybridní vozy

 

Nahradit nabíjecí adaptér do zásuvky nabíjecí stanicí (Wallboxem nebo Doubleboxem) tak má význam často i v případě, že je váš hybridní vůz schopen nabíjet jen výkonem, který by teoreticky zvládla i dvou- nebo třífázová zásuvka. S naší nabíječkou budete mít vždy jistotu, že nabíjíte maximální rychlostí, kterou rozvody vašeho domu a palubní nabíječka vašeho vozu umožňují.

Navíc existuje i řada dalších důvodů, proč má smysl vybavit svoji garáž či parkovací stání nabíjecí stanicí. Může mezi ně patřit pohodlí pevně umístěného Wallboxu nebo volitelný SmartMeter, který umožňuje chytré řízení energie nabíjení a eliminuje riziko „vyhození pojistek“. V neposlední řadě jste pak připraveni na případný další nebo příští vůz ve vaší garáži, který už dost pravděpodobně bude schopen nabíjet výkonem, se kterým si domácí zásuvka nedokáže poradit za žádných okolností.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.