Residence Na Plachtě: Jak jsme postavili chytrý nabíjecí systém pro bytový komplet

Instalovat jednotlivé nabíječky je jedna věc. Postavit komplexní systém chytrého nabíjení, který dokáže zásobovat velký bytový systém a je připraven na budoucí rozšíření, to je něco zcela jiného. Pojďme se podívat, jak se nám to povedlo u naší nejnovější instalace v hradecké Rezidenci na Plachtě.

V ideálním světě by postavit rezidenční projekt s dostatečnými nabíjecími kapacitami nebylo nic těžkého. Jednoduše byste u dodavatele energie požádali o výkon, jaký potřebují všechny vaše nabíjecí body dohromady, a dostali byste ho. Potom by už zbývalo jen nainstalovat nabíječky a nechat řidiče spokojeně doplňovat energii.

Bohužel ale svět vždycky nefunguje tak, jak bychom chtěli. Rozvodná síť má svoje limity a přidělený příkon je často menší než ideální. Jeho navýšení (pokud je vůbec možné) stojí peníze jak jednorázově, tak na zvýšených paušálních platbách. Naštěstí má náš systém chytrého nabíjení způsoby, jak tento problém obejít. V praxi vám to ukážeme na jedné z našich nejnovějších instalací, Rezidenci Na Plachtě v Hradci Králové.

Ve své počáteční fázi tento projekt zahrnuje jeden DoubleBox v parkovacích garážích každého ze dvou bytových domů, a jeden DC Charger na parkovišti před komplexem. DC Charger je také, na rozdíl od DoubleBoxů, k dispozici pro nabíjení i veřejnosti.

Takhle to může znít docela skromně, ale systém je navržený tak, aby se dal snadno rozšířit o více nabíječek, aniž by bylo nutné jakkoliv upravovat již nainstalované vybavení. S tím, jak bude růst počet elektrických aut, je možné zvyšovat i kapacity pro jejich nabíjení.

Řízení toku energie

U instalací tohoto typu je zapotřebí splnit dva hlavní cíle. První z nich je zajistit, aby nedošlo ke „shození“ jističů. Pojďme se podívat na to, jak se náš systém takové situaci vyhne.

V ideálním případě by celý systém byl navržený tak, aby všechny nabíjecí body mohly nabízet plný výkon i v situaci, kdy jsou všechny spotřebiče – od rychlovarných konvic a trub po topení a klimatizační jednotky – zapnuté. To by ale vyžadovalo obrovský rezervovaný příkon a to dnes často není možné, zvláště v centrech velkých měst, kde už je rozvodná síť na hranici svých možností. To znamená, že bez chytrého řízení spotřeby energie může kombinace nabíjení automobilů a zapnutých spotřebičů snadno „shodit jistič“.

Aby k tomu nedošlo, měří náš systém spotřebu v každé z budov (v tomto případě v každém bytovém domě) a pokud se jeho celková spotřeba blíží limitu, omezí výkon pro nabíjecí stanice tak, aby celá instalace zůstala pod hranicí maximálního povoleného příkonu. Nabíjecí body tak mohou nabízet maximální možnou rychlost nabíjení mimo špičku a naopak se „podělit“ o dostupnou energii v době, kdy lidé využívají další spotřebiče.

Dodržení vyhrazené kapacity

Dalším problémem je řízení vysokonapěťové energie a vyhrazené kapacity v rozvodné síti. Velké instalace, jako je Rezidence na Plachtě, mají svoje vlastní transformátorové stanice a nakupují energii přímo se sítě vysokého napětí. Tato energie se dá prodává na základě roční a měsíční rezervované kapacity (RRK a MRK). Na rozdíl od „velikosti“ jističe není tato kapacita konstantní a je možné ji například sjednat různě po různá roční období – například může být vyšší v letních měsících kvůli zvýšené spotřebě klimatizačních jednotek.

Tato rezervovaná kapacita se měří v patnáctiminutových blocích, během nichž nesmí být překročena sjednaná kapacita v kilowatthodinách (kWh) – měří se takzvané „čtvrthodinové maximum“. Chytré řízení spotřeby energie od OlifeEnergy má jedinečnou schopnost toto sledovat a omezit tak nabíjecí výkon, pokud je to zapotřebí pro splnění limitů.

Například pokud je vaše vyhrazená kapacita 20 kWh na 15 minut, může to stačit na provoz domácnosti a nabíjení jednoho auta. Ale pokud zapojíte auto druhé, může systém zjistit, že už v prvních 10 minutách z oné čtvrthodiny už jste spotřebovali 18 kWh, což by znamenalo, že byste ve zbývajících pěti minutách překročili limit. Aby k tomu nedošlo, systém nabíjení zpomalí nebo dokonce zastaví a potom ho znovu spustí v dalším 15minutovém bloku.

Jak to celé funguje dohromady?

Zní to složitě? Také že je. Ale na příkladu je mnohem snazší to pochopit. Typický dům se 16 byty může mít 150 A jistič, který stačí na dobíjení několika elektromobilů mimo špičku. Pokud ale večer dorazí jeho obyvatelé domů a zapnou své spotřebiče, mohou jejich byty spotřebovat více než polovinu dostupného proudu – řekněme 80 A.

Potom se ale domů vrátí jeden Nissan Leaf s volitelnou 32 A nabíječkou a zahájí dobíjení. Najednou už spotřebováváte 112 A na 150 A okruhu. To je pořád dobré, ale když domů přijede také soused s dalším Leafem, už se systém blíží svému limitu. A pokud se v tu chvíli vrátí ještě další auto, řekněme BMW i3, systém rozpozná problém a okamžitě zpomalí všechny tři nabíjecí body. Tím zabrání tomu, aby došlo k výpadku elektrického proudu v komplexu a přitom se auta stále nabíjejí, i když menší rychlostí.

Pokud se ve stejnou dobu do veřejné nabíječky DC Charger na parkovišti před domem připojí Tesla, může systém zpomalit i její nabíjení, aby celý komplex nepřekročil svoji vyhrazenou kapacitu, což by vedlo k porušení smluvních podmínek s dodavatelem energie a byla by účtována pokuta. Když ale obyvatelé začnou odcházet na kutě a vypínat své spotřebiče, nabíječky se vrátí k maximální rychlosti, aby maximálně využily období mimo špičku.

Takto mohou mít majitelé elektromobilů své vozy každé ráno plně nabité za tu nejlepší možnou cenu, zatímco developer nebo majitel bytového komplexu nemusí platit za zbytečně vysokou vyhrazenou kapacitu – nebo dokonce čekat, až bude kapacita k dispozici, což zejména v centrech velkých měst může být problém.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.