Fabrilium obléklo nabíječky OlifeEnergy do 3D tištěného betonu

Designu našich nabíjecích stanic věnujeme v OlifeEnergy spoustu pozornosti a jsme hrdí na jejich ladný a elegantní vzhled. Přesto jsme ale otevření novým myšlenkám a alternativním přístupům. Proto jsme s radostí uvítali nabídku na spolupráci od firmy Fabrilium, která se věnuje aplikaci technologií 3D tisku na výrobky z betonu. My jsme dodali techniku, Fabrilium vytvořilo úplně novou podobu našich nabíječek, kterou vidíte na obrázcích. A díky variabilitě 3D tisku si zákazník může nechat vytvořit individuální vzhled přímo na zakázku.

O tom, co stálo za zrodem tohoto projektu i firmy Fabrilium jako takové, jsme si povídali s jedním ze zakladelů firmy, architektem Ing. Michalem Kovaříkem.

Než se budeme věnovat samotným nabíjecím stanicím vyrobeným za pomoci 3D tisku betonu, pojďme si představit vaši firmu jako takovou. Co je to vlastně 3D tisk betonu a jaké má pro uživatele výhody?

3D tisk betonu je velmi progresivní technologie, umožňující realizaci prefabrikovaných dílců i celých částí budov velmi složitých tvarů, navržených na počítači. Jedná se v podstatě o robotem řízené nanášení vrstvy speciálního jemnozrnného betonu, umožňující převést virtuální 3D model do podoby fyzického objektu. Oproti konvenčním výrobním technologiím zde odpadá nutnost výroby forem, což velmi zjednodušuje a zrychluje výrobu zvláště u sérií o nízkých jednotkách unikátních kusů. Tato technologie tak v sobě spojuje přesnost a efektivitu strojní výroby s individuálním přístupem tradičních řemesel a je ze své povahy ideální pro výrobu atypických výrobků na míru v oblasti stavebnictví i průmyslového designu.

Jaké jsou nejtypičtější produkty Fabrilium? Zaměřujete se více na zakázkovou výrobu, nebo jsou pro vás důležitější sériové produkty podle existujícího návrhu?

Portfolio našich produktů je široké, dodáváme výrobky pro zahradu jako jsou květináče a kontejnery na květiny, nábytek pro venkovní terasy i interiéry, obkladové panely i reklamní prvky jako jsou loga. Naše výrobky najdou své místo v rodinných domech, v restauracích, kancelářích nebo hotelech. Na našem webu nabízíme výrobky v designových řadách, hlavním těžištěm našich služeb je nicméně zakázková výroba.

Co vás přivedlo na myšlenku 3D tisku betonových výrobků? Čím to začalo a jak už jste vlastně v tomto oboru dlouho?

K 3D tisku mě přivedla dlouholetá praxe architekta a možnosti parametrického navrhování, které jsem poprvé objevil během čtyřletého pracovního pobytu v Pekingu. Tato inovativní návrhová metoda umožňuje generovat sofistikované, organicky tvarované objekty, které jsou obtížně realizovatelné běžnými technologiemi a vyžadují tedy robotické výrobní zařízení. S prvními pokusy jsme začali v roce 2015 na základě zpráv o 3D tisku budov v Číně, od té doby jsme díky velmi intenzivnímu výzkumu a vývoji v oblasti technologií, materiálu i navrhování nashromáždili velmi unikátní know-how.

Očividně máte s betonem a 3D mnoho zkušeností, čím specifické technologie 3D tisku betonu?

3D tisk od svého vzniku v roce 1986 pronikl do celé řady odvětví a využívá široké spektrum materiálů, v případě betonu mne i po letech nepřestávají fascinovat široké možnosti tvarování a povrchových textur spolu s možností vylehčení betonových prvků, které jsou ve velké kontrastu proti běžné představě betonu jako těžkého materiálu, svázaného pravoúhlými formami. Naší filozofií ve Fabriliu je prozkoumat možnosti tvarového a konstrukčního řešení betonu a posunout hranice jeho použití do nových oblastí.

Je právě tohle způsob, jak vás napadlo použít 3D tisk pro stojany nabíjecích stanic?

V souvislosti s mediálně v poslední době velmi diskutovaný nástupem elektromobility mě napadlo, jak asi budou vypadat historická centra našich měst, osazená nabíjecími stanicemi. Je jisté, že nejen v pražské památkové rezervaci bude výzvou zakomponovat tuto moderní infrastrukturu v souladu s památkovým charakterem města. Na příkladu světoznámého kubistického mobiliáře, který ve 20. letech 20. století obohatil historické centrum Prahy o moderní design, jsem si uvědomil, že by řešením mohl být právě 3D tisk ve spojení s betonem. Tento materiál je staletími prověřený pro venkovní použití, odolný povětrnostním vlivům i mechanickému poškození a na rozdíl například od plastu důstojně stárne. Ve spojení s elegantními tvary a minimalistickými doplňky by tak mohl být důstojným řešením pro dobíjení elektromobilů nejen v památkových rezervacích, ale i v širším intravilánu našich měst.

Proč jste si vybrali právě technologii od OlifeEnergy?

Při výběru partnera byla pro mě důležitá dvě kritéria, odbornost a vstřícnost inovacím. Společnost OlifeEnergy je mi již delší dobu známa jako etablovaný průkopník elektromobility v ČR a zároveň zprostředkovaně vím, že je nakloněna novým nápadům, proto byla pro mě jasnou volbou.

Nejsou betonové stanice příliš těžké? Není problém je osadit na místo?

Návrh našeho betonového šasi je uzpůsoben tak, aby jeho hmotnost umožňovala pohodlnou manipulaci dvěma pracovníky. Kotevní systém a výstroj stanice jsou pak navrženy tak aby usnadňovaly jednoduchou a rychlou montáž a byly tak plně kompatibilní se zavedenými systémy nabíjecích stanic spolčenosti OlifeEnergy.

Máte s nabíjecími stanicemi nějaké další plány?

Rádi bychom nabídli městským samosprávám, firmám i soukromým osobám v ČR dodání stanic na míru s možností návrhu originálního tvaru šasi, reflektujícího charakter dané lokality a unikátní potřeby objednatele. V dalším kroku pak bychom rádi ve spolupráci s OlifeEnergy nabídli toto řešení i partnerům v zahraničí.

Může si zákazník vybrat, jak bude jeho nabíjecí stanice vypadat? Změnit například tvar? Změnit barvu plechové části?

Ano, volba tvaru a barevného řešení a textury povrchu je právě tím, co dělá naše nabíjecí stanice unikátní. Jsme ideální volbou pro ty, které neuspokojuje standardizované řešení sériově vyráběných nabíjecích stanice a touží se odlišit originálním designem na míru.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.