Dotace na nabíjecí stanice jsou tu. Za jakých podmínek je můžete využít?

V rámci programu Nová zelená úsporám můžete nyní získat dotaci na nabíjecí stanice pro elektromobily pro váš dům. Je ale nutné splnit několik podmínek – a nabíjecí zařízení OlifeEnergy jsou ta nejlevnější na trhu, která to zvládnou. Pojďme si všechny podmínky zrekapitulovat.

Pokud chcete svůj rodinný dům vybavit nabíjecí stanicí pro elektromobily, nebyla na to nikdy lepší chvíle než právě teď. Díky programu Nová zelená úsporám totiž můžete na nabíječku elektromobilů získat až 50% podporu od státu limitovanou na 30 000 Kč na jeden nabíjecí bod. Abyste ale mohli dotaci obdržet, je nutné splnit určité podmínky. Ne každé nabíjecí zařízení na trhu jim dokáže vyhovět a produkty OlifeEnergy jsou těmi nejlevnějšími, které všechny podmínky splňují.

Maximum jsou dva nabíjecí body

Základní omezením programu je to, že ho mohou využít jen majitelé rodinných domů a mohou v jeho rámci instalovat jeden nebo dva nabíjecí body. Podmínky tak splňují obě naše nabíjecí zařízení – Wallbox s výstupem na nabíjení jednoho automobilu i Doublebox, který může nabíjet dva vozy zároveň (a počítá se jako dva nabíjecí body, takže přináší nárok na dotaci 60 000 Kč). Samozřejmě můžete zvolit i dvě zařízení Wallbox, pokud například potřebujete nabíjet dva automobily na různých místech, třeba v garáži a na parkovacím místě. Dotace samozřejmě platí i na naše AC a DC stojany, jakkoliv ty nebývají typickou volbou soukromých zákazníků.

Nabíječka musí být chytrá

Podmínkou, kterou je pro řadu konkurenčních zařízení těžké splnit, je, že nabíjecí zařízení musí být „chytré“. Dotaci lze získat jen na takovou nabíjecí stanici, která dokáže řídit výkon nabíjení dle aktuálního stavu sítě, aktuální spotřeby elektřiny a rezervovaného příkonu v daném rodinném domě a případně koordinovat výkon dobíjení s dalšími dobíjecími místy ve stejném domě tak, aby nedocházelo k překročení celkového sjednaného příkonu. Právě tato schopnost je typická pro zařízení OlifeEnergy, pokud jsou doplněna o chytrou řídící jednotku SmartMeter, o které si můžete více přečíst v našem dřívějším článku. Další informace najdete v našem článku o tom, jak jsme zajistili nabíjení pro obyvatele hradecké Rezidence na Plachtě.

Nabíjení jen pro vás

I když jsou nabíjecí stanice OlifeEnergy schopné fungovat v rámci veřejné sítě a umožnit prostřednictvím aplikace nabíjení i veřejnosti, v případě získání dotace tuto funkcionalitu bohužel nelze využít. Podmínky dotace totiž zakazují jakékoliv veřejné nebo komerční využití nabíjecího bodu.

Nechte to na odbornících

Součástí podmínek dotace je také to, že o instalaci se musí postarat odborná firma nebo osoba s oprávněním dle §10d zákona č. 406/2000 sb. o hospodaření energií. Že to zní děsivě a nevíte, kde takto kvalifikované odborníky sehnat? To samozřejmě není žádný problém, stačí se nám ozvat. OlifeEnergy má síť prověřených spolupracovníků a kooperujících firem. Odborníky s odpovídajícím certifikátem i zkušenostmi vám rádi zajistíme.

Co budete muset prokázat?

O přípravu veškerých podkladů se samozřejmě postarají naši velkoobchodní partneři, z nichž většina vám zároveň může nabídnout i montáž fotovoltaických panelů. Ale přesto je dobré vědět, co budete potřebovat. Všechny výdaje musí pochopitelně být podloženy fakturou a dokladem o úhradě. Zahrnout není možné náklady na repasovaná a použitá zařízení nebo na pohonné hmoty a práce prováděné svépomocí.

Co naopak zařadit můžete jsou související náklady jako je příslušenství, přívody elektrické energie včetně souvisejících prací jako jsou výkopy, napojení do stávajícího rozvaděče nebo řídící systém, v našem případě SmartMeter.

Pokud máte k využití programu Nová zelená úsporám jakékoliv další dotazy, kontaktujte prosím naše obchodní zástupce na info@olife-energy.cz.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.